Urmareste-ne pe

Cursuri gratuite de salsa si bachata

Cu Scoala de dans Oportunidad, primii pasi sunt usori, amuzanti si de neuitat!Daca primesti indrumarea corecta, dansul este simplu. Foarte simplu. 

Citește mai departe...
Cursuri gratuite de salsa si bachata

Hai hui prin Romania - trei

O calatorie printr-o Romanie a povestilor frumoase, a locurilor de vis, a oamenilor cu suflet. O Romanie fara manele, imbulzeli in trafic si injuraturi. Sase zile, 3250 de kilometri, 21…

Citește mai departe...
Hai hui prin Romania - trei

Hai hui prin Romania - doi

O calatorie printr-o Romanie a povestilor frumoase, a locurilor de vis, a oamenilor cu suflet. O Romanie fara manele, imbulzeli in trafic si injuraturi. Sase zile, 3250 de kilometri, 21…

Citește mai departe...
Hai hui prin Romania - doi

Arta urbana - HANG

"Hang-ul este un instrument deosebit, care te invită să descoperi o dată cu el noi dimensiuni, nu e genul de instrument la care să vrei să interpretezi ceva cunoscut". Claudiu Lazarciuc

Întotdeauna am fost atras de alternative, de neobişnuit, de exteriorul tiparului. Fie că a fost vorba de artă, de opţiuni de viaţă sau de simple decizii cotidiene, mereu am simţit o bucurie aparte alegând instinctual, liber de preconcepţii. Probabil că undeva în realitatea delimitată de gândurile de mai sus rezidă şi bucuria de a-l descoperi pe Claudiu Lazarciuc si instrumentul sau ciudat, hang.

Cred că era o seară călduroasă în care am auzit pentru întâia dată o piesă de-a lui. Brusc, toropeala s-a transformat în atenţie, zgmotele Dristorului s-au topit ca-ntr-un fade out radiofonic, iar părul ridicat pe braţ a consfinţit ideea că tocmai descoperisem ceva fascinant – o muzică nouă, un sunet virgin, o zonă încă necoagulată de tipare. Linkurile youtube se succedau o dată cu viziunile transcendentale ce mă învăluiau şi mă făceau să mă simt departe. Nu contează unde, doar departe. Găsesc fascinantă orice linie melodică ce îmi poate dărui imagini, lumi vizuale care se întretaie într-o dorinţă secretă a lor de a fi argument în favoarea sunetului. Muzica interpretată de Claudiu Lazarciuc a reuşit toate acestea cu maxim succes.

Ce e asta?...

Se numeşte hang, denumirea însemnând "mână" în germana folosită în Berna, Elvetia, adică un instrument care este capabil să amplifice şi să dezlănţuie cele mai fine tensiuni de la nivelul pielii mâinilor, şi să le transfigureze într-un peisaj elastic, eteric... exact aşa cum ţi-e sufletul în acel moment. Înregistrările video şi audio, din păcate, nu sunt decât o vagă umbră a lumii care se naşte în acel moment şi doar în acela. Asocierea de cuvinte hang-drum, deşi este folosită des pe internet, nu este una corespunzătoare, după cum spun producătorii. Un hang este ceva rafinat, nicidecum o tobă.

Hangul este ceva special, asta nu este greu să realizezi, aşa că aş vrea să aflu cum ai ajuns la el. Totuşi, spune-mi mai întâi dacă mai cânţi şi la alte instrumente.

Percuţie africană (djembe) şi fluier, însă doar ocazional.

Nu mai rămâne aşadar decât să ne spui cum ai descoperit acest instrument - prelungire a sufletului.

E simplu. Am fost la un festival în Ungaria şi acolo l-am văzut prima dată la cineva. În momentul în care a început să cânte la el am ramas "paralizat".

Să dezvoltăm această senzaţie a ta. Spune-mi mai multe te rog - ce te inspiră la hang, ce te-a îndemnat spre el…

Am fost DJ pentru câţiva ani, iar stilul abordat era goa-trance, ambiental. La un moment dat, am început să mă ocup de producţie muzicală, iar în clipa în care am ajuns în Ungaria la acel festival eram în căutarea "sunetului perfect". Dupa ce am ascultat hang-ul mi-am vândut toate sculele de studio şi am pornit într-o nouă aventură. So far, so good!

Cum ţi-ai defini muzica?

Meditativă - dar optimistă, euforică - dar implozivă.

Sunt compoziţiile tale, sau preluări?

Hang-ul este un instrument deosebit, care te invită să descoperi o dată cu el noi dimensiuni, nu e genul de instrument la care să vrei să interpretezi ceva cunoscut. Da, sunt experimente, compoziţii de-ale mele, însă niciodată nu cânt aceeaşi piesă identic, compoziţional vorbind, pentru că fiecare moment este unic şi diferit.

Muzica ta este pentru oricine, sau este dedicată special practicanţilor de arte spirituale?

Muzica unui hang este apreciată de oameni din toate curentele spirituale, cadrele sociale şi de orice vârstă. Dar e adevărat că în special cei care sunt interesaţi de spiritualitate sunt mai sensibili la aşa ceva, acest instrument are ceva "filozofic" în sunetele sale.

Un izvor de linişte într-o lume foarte agitată şi mereu în viteză...

Da, cam aşa e, este o lume agitată, însă după concerte primesc multe mesaje prin care oameni îşi exprimă trăirile pe care le-au avut şi de cele mai multe ori spun că timpul se opreşte atunci cand se aude acest instrument. Si cred că e nevoie de aşa ceva.

Ai întâlnit oameni care să nu-ţi aprecieze muzica şi să ţi-o spună în faţă?

Ce ţi-au reproşat sau ce argumente au adus?În timpul unui concert la Cluj, cateva persoane care au ajuns din întamplare acolo şi care nu mai auziseră până atunci de hang au ieşit afară după câteva reprize de şuşoteli. Odată, cântând pe străzile Clujului, să îmi ocup timpul puţin, o femeie a chemat poliţia pentru că o deranjam. Eram sub balconul ei. Eram consolat însă de faptul că, altă dată, cântând pe străzile Bucureştiului, s-a oprit un om foarte simplu care ai fi putut spune că este homeless, deşi nu era, şi mi-a spus aşa: "muzica asta ... este peste psychedelic", amintindu-şi de perioada aceea de expansiune a muzicii rock din anii tinereţii lui, anii '60- '70.

Există un mesaj îndărătul artei tale?

Sunetele acestui instrument vorbesc oricum de la sine. În timp ce cânt încerc să intru eu însumi într-o stare cât mai profundă, meditativă. Este revigorant ca o gură de aer dintr-o lume nepoluată, chiar nepământeană, aşa cum sugerează şi forma unui hang.

Dacă ai putea să alegi câteva instrumente care să acompanieze liniile melodice date de hagul tău care ar fi acelea?

De curând am înfiinţat trupa "Mantrayana" cu Szilamer Farkas din Timişoara. Sunt extrem de entuziasmat de acest proiect în care mă regăsesc total. Colegul meu completează hang-ul cu flaut, fluier si voce (o direcţie melodică în stilul gregorian, aproximativ). Pe lângă acestea, aşteptăm un colet mare din India cu alte câteva instrumente magice, santoor, dilruba si sarod. Yey!

hangÎmi poţi descrie o zi obişnuită a ta? Cât repeţi pe zi?

Hmm ... este foarte relativ programul meu, nu am alt job afară de muzică. Însă urmează sa colaborez cu o clinică în domeniul meloterapiei. Cânt în fiecare zi cel puţin o oră, ajungând în unele dimineţi târzii pana pe la 2-3 ore continuu. Incredibil, dar uit de ceas destul de uşor.

Alte pasiuni mai ai ?

Well ... sunt o balanţă neiertată de soartă. Am studiat pictura, scriu poezie, şi urmează să îmi achiziţionez un aparat foto profesional cu funcţii avansate video.

Cred că nu-mi mai rămâne decât sâ îţi doresc inspiraţie şi să ai parte mereu de public numeros şi receptiv...

Mulţumesc. Hang-ul chiar este un instrument minunat care adaugă oricărui "cadru" un strop de "magie şi mister". Până acum am fost foarte norocos să fiu purtat pe aripile sale la multe evenimente din diverse domenii. Am fost invitat să cânt în deschidere la vernisaje, conferinţe, aniversări şi chiar la centre spa. Am concerte în oraşele mari cam o dată pe lună.